Beroepspraktijk II
Doelstellingen
De finaliteit van BP II bestaat in het beheersen van de beroepshouding en de competenties op het niveau zoals weergegeven in de tekst ‘Beroepshouding' en in het document ‘Evaluatiecriteria per kwadrant en per opleidingsfase', meer bepaald de evaluatiecriteria BP II.
BP II in het werkveld
BP II op de campus
De stageperiode begint op de campus met een inleidend practicum als algemene introductie voor alle studenten BP II tegelijk. De exacte datum is te vinden in het uurrooster van studenten. Verspreid over de stageperiode komt een kleine (vaste) groep studenten BP II tijdens vijf practica samen. Dit gaat door op de campus of (in overleg met alle betrokkenen) op de stageplaats van één van de leden van de groep. De planning van deze practica gebeurt bij het begin van de stageperiode door de stagebegeleider in overleg met de studenten van de practicumgroep.
Studenten zijn
verplicht om
aan alle practica deel te nemen. Practica gaan dus voor op taken op de stageplaats. Indien de studente door uitzonderlijke omstandigheden niet aanwezig kan zijn, bezorgt zij aan de stagebegeleider een attest van afwezigheid en voert zij een vervangopdracht uit.
De practica zijn bedoeld om het persoonlijk leer- en vormingsproces van studenten te ondersteunen en te bevorderen. Studenten verruimen hun kennis over het beroep en het werkterrein van de SRW-er door met medestudenten informatie uit te wisselen, door samen de functie en de taken van de beroepskracht kritisch te bespreken en door met elkaar het ruimere netwerk te bestuderen waarbinnen stageplaatsen zich situeren. D.m.v. diverse werkvormen stimuleert de stagebegeleider studenten om haar ervaringen te verdiepen door reflectie op haar persoonlijk functioneren en op haar professionele ontwikkeling.
De inhoud van de practica bepalen studenten mee. We verwachten dan ook dat studenten de practica grondig voorbereiden. Dat kan door zelf initiatief te nemen in het aanbrengen van thema’s, vragen die hen bezighouden. Dat kan ook door gerichte opdrachten van de stagebegeleider voor te bereiden.
Opdrachten BP II
De studente krijgt voor het OPO BP II vier opdrachten. De opdrachten zijn een middel om zijn leer- en vormingsproces te activeren en te verdiepen.
Studiebelasting BP II
Het OPO BP II is goed voor 12 studiepunten. Dit komt overeen met een studiebelasting van 300u. De stage omvat 200u. Daarnaast besteden studenten 100u aan de opdrachten vanuit de opleidingsinstelling, individuele gesprekken, practica en de voorbereiding daarvan. Bij de spreiding van deze studiebelasting houden studenten rekening met een periode van acht weken (inclusief krokus- en paasperiode) en een werkritme van 40u per week.