Stap met een klik in één van onze (gast)colleges binnen, neem deel aan een netwerkmoment on campus, bestudeer ons online materiaal en samenwerkingsprojecten. Ons aanbod aan jou vanuit de opleiding Sociale ReadaptatieWetenschappen (SRW) in UCLL
Wil je via mail op de hoogte gehouden worden van onze tweemaandelijkse blents in SRW?
Teken dan snel in op onze mailinglijst en ontvang tweemaandelijks een bericht met ons aanbod blents.
Onze allereerste studie-en samenwerkingsdag was een groot succes. We delen daarom graag enkele sfeerbeelden van een bewogen dag met jullie.
Kon je er niet bij zijn en wil je een nieuwe editie van onze studie- en samenwerkingsdag zeker niet missen?
Op
donderdag 30 januari 2025 vanaf 12u30 (NM) en op
dinsdag 9 september 2025 (hele dag)
organiseren we een nieuwe studie- en samenwerkingsdag voor zowel docenten als externen. Wil je deelnemen, noteer dan zeker deze momenten in je agenda. We houden je op de hoogte via de nieuwsbrief.
We zijn voor het PWO nog op zoek naar basisscholen om mee te doen in de studie. Specifiek gaat het over een 4e of 5e leerjaar, idealiter in scholen met 2 klassen van een leerjaar.
Ken je een basisschool of leerkracht met interesse, neem dan contact met ons op via
caroline.vancraeyveldt@ucll.be
Meer info over het PWO vind je hieronder in de flyer of op
onze website van R&E.
Op de academische opening werd de Moving Minds Award uitgereikt. Onze studenten grepen met het project KANS jammer genoeg net naast de titel. Ze werden genomineerd als 1 van de 5 mogelijke winnaars en dat op zich is al een enorme pluim waard. We zijn dan ook zeer trots op onze studenten en het mooie project dat ze hebben uitgewerkt. Onze studenten sleepten nog een troostprijs van 500 euro binnen, die ze integraal schenken aan KANS vzw.
Ben je benieuwd naar het project buddys voor KANS? Neem dan snel een kijkje op de webpagina via onderstaande knop.
Casuïstiek situeert zich in de derde opleidingsfase van de opleiding SRW, kinderen, jongeren en welzijn.
In deze laatste fase verwachten we van studenten dat ze alle geleerde kennis en vaardigheden vanuit de opleiding, maar eveneens uit SRW-stages, vrijwilligerswerk of eigen levenservaring integreren in het OPO Casuïstiek.
Het opleidingsonderdeel casuïstiek vormt het integratief sluitstuk van drie leerlijnen: de sociaal-pedagogische leerlijn, de leerlijn creativiteit en de internationale leerlijn.
De studenten worden opgedeeld in teams en gaan aan de slag met fictieve casussen. Ze identificeren vanuit verschillende invalshoeken pedagogische situaties met een diverse complexiteit om van hieruit de vraag en het aanbod helder te krijgen.
De teams krijgen doorheen het semester aanmeldingen vanuit diverse organisaties waardoor we hen laten proeven van verschillende sectoren in het werkveld (voorbeelden: een JAC, een contextbegeleiding vanuit een MFC, een ambulante thuisbegeleidingsdienst binnen het VAPH, een opvangcentrum voor vluchtelingen, een residentiële voorziening uit de jeugdhulp, een dienst voor pleegzorg, een OKAN-klas, enz.)
Vanuit de analyse van de hulpvragen moeten de teams methodisch handelen met blijk van een open, inclusieve en creatieve basishouding als jeugdprofessional zoals beschreven binnen de opleiding.
Daarnaast dienen ze ook een goed overzicht te krijgen van de visie en missie van deze organisaties om op die manier handelingsgericht te gaan werken. Ze werken volgens de empirische cyclus (overzicht-inzicht-uitzicht) en komen zo tot interventies die passend zijn bij de cliënt(en).
Casuïstiek is ERVAREN door teamwerk, rollenspelen, simulatie-oefeningen, coaching en doe-inspiratiesessies gegeven door lectoren maar eveneens verzorgd door gastsprekers uit het werkveld.
Via onderstaande knop of de knop Casuïstiek in het menu bovenaan kan je de nieuwe webpagina bekijken.
12 van onze studenten zijn aan hun stageavontuur in Sri Lanka begonnen. We wensen hen een leerrijke drie maanden!
Ook in Oeganda, Zuid-Afrika en Suriname en iets minder ver in Finland en Denemarken, zullen er SRW-studenten over de landsgrenzen op zoek gaan naar opvoedkundige praktijken.
210 derdejaars beginnen maandag officieel met hun stage (al zijn er zeker al 60 van hen begonnen omdat hun stage binnen een schoolcontext verloopt). Ook hen wensen we een fijne ervaring!
Bekijk ook zeker ons Facebookbericht.
De opleiding Sociale Readaptatiewetenschappen van Hogeschool UCLL bundelde samen met studenten verhalen over opvoeding. Ze trokken de praktijk in, brachten kinderen, jongeren, jeugd, en sociale professionals, ouders en beleidsmedewerkers in gesprek en tekenden hun verhalen op. Het boek wil meer zijn dan een verzameling verhalen: het wil blijvend kansen scheppen tot ontmoeting en dialoog. De bloemlezing biedt een platform voor gesprekken tussen docenten, studenten en sociale professionals.
Noteer donderdag 7 november 2024 om 19u00 op campus Sociale School in je agenda en schrijf je in via onderstaande QR-code.
Cachet is een netwerk voor mensen die met jeugdzorg in aanraking kwamen en zich niet herkennen in de stereotypen. Samen willen ze een ander beeld creëren: één van optimisme; één waarbij klacht kracht wordt; één waarbij ervaringen niet weggestopt worden, maar gebruikt worden om andere kinderen en jongeren, de hulpverlening, de publieke opinie en het beleid te inspireren. In het kader hiervan organiseert Cachet een expo ‘Story of my skin’. Dit is een foto-expo waarin dertien moedige Cachetters de spotlight zetten op een uiterlijk kenmerk. Eén waarop ze de aandacht vaak liever niet vestigen. Een uiterlijk kenmerk waarachter één of meerdere verhalen schuilgaan. Verhalen die voor een buitenstaander niet gekend zijn. En toch verraden blikken of reacties van die buitenstaanders dat deze er hun eigen invulling aan gegeven hebben.
Vanuit COJ Vlaams Brabant willen we graag een bezoek brengen aan deze expo en met elkaar in dialoog gaan over dit thema.
Datum: donderdag 24 oktober 20024
Duur: 9u tot 12u
Locatie: VGC, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel
Aantal deelnemers: 15
Website: https://cachetvzw.be/nl/activiteit/expo/expo-story-of-my-skin
Inschrijven voor 14/10/2024 via de website
Contactcomité Jeugdzorg (contactcomite.be)
Na een lange voorbereiding, is het zover! Onze eerste basisprogramma van 'Child and Youth Care' is online. Samen met de Mobiele School zijn we blij met deze release. Vanaf nu kunnen alle jeugdwerkers, of ze nu werken met de mobiele school of niet, zich bijscholen in Child and Youth Care.
We zijn bijzonder trots op het eerste resultaat van onze samenwerking en willen dit ook graag met jullie delen.
Het programma is beschikbaar op het platform StreetSmart Learn. In het introductiefilmpje filmpje zie je onze opleidingsverantwoordelijke Sven Van der Aa die kijkers uitlegt wat we met dit programma willen bereiken.
De Brusselse jeugdhulpverlening presenteert een jobdag voor iedereen met een hart voor jongeren. Een beschrijving die mooi aansluit bij jullie als SRW-alumni.
Ze hopen alvast op heel wat interesse en enthousiasme. Iedereen is meer dan welkom om dit samen met hen te beleven op 4 oktober 2024 in het Muntpunt te Brussel van 15u30 tot 18u30.
Ben je zelf alumni en wil je ook je ervaring delen met studenten of heb je interessante bijdrage voor deze nieuwsbrief, aarzel dan niet om ons te contacteren.
Alle rechten voorbehouden | UC Leuven - Limburg