BijLeren En Netwerken Tussendoor in SRW
Stap met een klik in één van onze (gast)colleges binnen, neem deel aan een netwerkmoment on campus, bestudeer ons online materiaal en samenwerkingsprojecten. Ons aanbod aan jou vanuit de opleiding Sociale ReadaptatieWetenschappen (SRW) in UCLL
Wil je via mail op de hoogte gehouden worden van onze tweemaandelijkse blents in SRW?
Teken dan snel in op onze mailinglijst en ontvang tweemaandelijks een bericht met ons aanbod blents.

Neem een kijkje bij onze 5 soorten BLENTs
Vormingsaanbod

Onze collega schreef een boek
Collega Raf Sondervorst, die onze docent Pedagogie en International officer was en daarnaast ook lerarenopleider aan Odisee Hogeschool en KU Leuven, schreef een boek en hij doet dat goed.
Het boek is een praktische gids voor iedereen in het onderwijs die collega’s wil coachen. Geen peptalks, maar concrete technieken, modellen en strategieën die echt werken. De auteurs, Johan Dehandschutter en Raf Sondervorst, tonen hoe je op een motiverende manier bijdraagt aan het welzijn van je team. Met heldere uitleg, voorbeelden en grafieken wordt coaching toegankelijk gemaakt. Ideaal voor leerkrachten, mentoren, directeurs en andere onderwijsprofessionals.
Wil je graag meer weten over het boek of dit bestellen? Gebruik dan onderstaande knop.
GATE congres in België
Heb je al gehoord van het GATE congres? GATE staat voor Gathering for Adventure Therapy in Europe. Deze bijeenkomst is gericht op professionals die werken in zorg en onderwijs met de natuur als partner en medium. Ook SRW is dankzij Sven Van der Aa en Sofie Buckinx betrokken in de organisatie van dit boeiende congres.
Deze keer gaat het congres door in België met als thema "Growing (Up) Through Outdoor Experiences". Noteer zeker volgende data in je agenda: 19-22 mei 2026.
Het volledige programma en registratie verlopen via de website van GATE. We delen hieronder de link naar de pagina van het congres.
Nieuwe studie- en samenwerkingsdag
Na de zomer is het zover! Op dinsdag 9 september 2025 (hele dag) organiseert SRW opnieuw een studie-en samenwerkingsdag voor zowel docenten, alumni en ons breed werkveld. We delen alvast het programma en de inschrijflink met jullie.
Artikels en onderzoek

BAP in samenwerking met de Sorrybox
Het afgelopen academiejaar werkten 5 studenten rond het thema van de Sorrybox (sorrybox.be). Een website met achtergrondinfo, tools, visieteksten enz. rond herstelgericht werken, ontwikkeld door mpc Ter Bank in samenwerking met o.a. Ligand en Icoba vzw. "Sorry" zeggen of een herstelgebaar maken is echter niet iets dat altijd zomaar lukt voor kinderen en jongeren. Er zijn verschillende vaardigheden nodig om dit te kunnen doen. Er zijn ook verschillende stappen in het herstelproces. Voor kinderen en jongeren met een lagere sociaal-emotionele ontwikkeling is het proces van herstel na conflict of boosheid niet eenvoudig. Het vraagt van begeleiders een andere aanpak. We zetten graag één bachelorproef in de kijker. Amber van den Bergh deed onderzoek naar de herstelvaardigheid 'emoceptie' bij kleuters met autisme binnen de organisatie BuBao Ten Desselaer. We delen hier graag het abstract van haar bachelorproef met jullie. Misschien iets dat ook meteen van toepassing is in uw praktijk?
Dit ontwerpgericht onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met BuBaO Ten Desselaer en de Sorrybox, 2 contexten die zich engageren in het bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen. Beide organisaties hanteren een herstelgerichte benadering. Voordat kinderen tot herstel kunnen komen, moeten er enkele herstelvaardigheden ontwikkeld zijn. Eén van deze vaardigheden is ‘emoceptie’. Het vermogen om gevoelens bij zichzelf en anderen te herkennen, te benoemen en hier gepast op te reageren. Deze vaardigheid blijkt vaak onderontwikkeld bij kinderen met een autismespectrumstoornis of gedrags- en emotionele stoornis, wat volgens Aspire Day Program (2023) het belang van vroegtijdige interventie onderstreept.
Daarom focust dit onderzoek zich op het ontwikkelen van emoceptie bij kleuters met een autismespectrumstoornis of gedrags- en emotionele stoornis. De centrale onderzoeksvraag luidt: “Door welke activiteiten kan de herstelvaardigheid ‘emoceptie’ bij de kleuters in BuBaO Ten Desselaer met ASS en GES versterkt worden en hoe kunnen deze activiteiten geïntegreerd worden binnen de sorrybox en BuBaO Ten Desselaer?”
Om deze vraag te beantwoorden heeft de onderzoeker het niveau, de noden en de uitdagingen van de kinderen onderzocht. Daarnaast bevraagde de onderzoeker de noden en criteria van de leerkracht. De activiteiten werden geselecteerd, uitgevoerd en geëvalueerd met deze 2 doelgroepen. De Sorrybox werd geraadpleegd in verband met criteria en de evaluatie van de uitgewerkte activiteiten. Dit gebeurde door middel van literatuurstudie, groepsinterviews met leerkrachten via creatieve benaderingen en individuele interviews met de Sorrybox en kinderen. Er werden verschillende arts-based methods gebruikt. Door deze methoden en het zo veel mogelijk betrekken van kinderen was dit een kindvriendelijk onderzoek.
Op basis van deze bevindingen werden er 3 activiteiten in opbouwende moeilijkheid ontwikkeld met elk hun eigen differentiatiemogelijkheden, namelijk: een bingo, een memory en een kwartet. Elk spel heeft zijn eigen handleiding met concrete materialen en een instructiefilmpje. Bovendien werd er een blad ontwikkeld om in de klas op te hangen om kinderen te ondersteunen in het benoemen van emoties. Daarnaast werden er aanbevelingen opgesteld om deze spelen te digitaliseren om online spelen op de Sorrybox te plaatsen. Al deze ontwerpen worden voorgesteld aan de Sorrybox om op het online platform te plaatsen.
BAP over ADHD bij meisjes
Studenten Anouck Swerts onderzocht voor haar BAP welke factoren het zelfbeeld van meisjes met ADHD tussen 16 en 22 jaar beïnvloeden. Hieronder delen we het abstract:
Uit de studie van Quinn en Madhoo (2014) blijkt dat meisjes met ADHD over het algemeen sneller een laag zelfbeeld ontwikkelen dan jongens met ADHD of hun leeftijdsgenoten zonder ADHD. In dit onderzoek wordt er gekeken naar welke factoren een invloed hebben op het zelfbeeld van meisjes met ADHD. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen drempels en krachten, kerncomponenten van zelfbeeld, sociale stressfactoren en de mate waarin de meisjes zich begrepen voelen door ouders en leerkrachten. Om deze verschillende zaken te onderzoeken zijn er 6 meisjes geïnterviewd. Op basis van deze interviews werd een enquête opgesteld, die door 82 meisjes ingevuld werd. De duidelijkste patronen waren te zien bij de sociale stressfactoren. Zo kwam er naar boven dat alle meisjes uit de interviews en 85,4% van de respondenten van de enquêtes regelmatig tot veel piekert. Daarnaast gaf 89,1% aan regelmatig tot vaak te ‘overanalyseren’ wat anderen zeggen of denken. Ook gaf 89% aan dat ze schrik hebben voor afwijzing. Verder gaf 81,7% aan dat ze zichzelf vaak aanpassen aan anderen. Ten slotte gaf 81,4% aan dat ze veel nood hebben aan bevestiging van anderen.
Wil je meer weten?
Lees dan het artikel dat Anouck schreef over haar onderzoek of beluister het liedje waarin ze haar verwerking en verhaal vertelt.

BAP rond neurodiversiteit in de klaspraktijk
Kwam jij al langs in de klas van juf Uil? Studente Stien Van Rooy deed haar bachelorproef over neurodiversiteit in de klaspraktijk. Haar onderzoek resulteerde in
de ontwikkeling van het verhaal “Iedereen denkt
anders: verhalen uit de klas van juf Uil”, een prentenboek voor de eerste graad. Hieronder delen we het abstract van de BAP:
Tegen 2035-2039 streeft de overheid naar de volledige realisatie van inclusief onderwijs. Een
cruciale voorwaarde hiervoor is het creëren van bewustwording rond diversiteit in het algemeen,
en neurodiversiteit in het bijzonder, binnen de klaspraktijk. Zowel mijn persoonlijke ervaring als die
van vele andere leerlingen toont aan dat er in het lager onderwijs vaak sprake was van onbegrip,
voornamelijk veroorzaakt door een gebrek aan kennis en erkenning van verschillende manieren van
denken, leren en voelen. Het bestaande LEANS-programma (Learning about Neurodiversity at
School) levert een waardevolle bijdrage aan deze bewustwording, maar richt zich pas op leerlingen
vanaf de derde graad. Dit bracht mij tot de vraag: waarom starten we niet reeds vanaf de eerste
graad met het aanreiken van inzichten in neurodiversiteit? Juist in deze vroege fase komen kinderen
reeds in contact met diversiteit. Een tijdige bewustwording kan bijdragen aan een verdraagzame
klasomgeving, waarin samenwerking en wederzijds begrip centraal staan. Momenteel besteden
leerkrachten dagelijks veel tijd aan het oplossen van conflicten die voortkomen uit onbegrip en
gebrekkige samenwerking. Wanneer bewustwording van neurodiversiteit geïntegreerd wordt in het
klasgebeuren, kan deze tijd efficiënter worden benut, wat de klasdynamiek en de leerwinst ten
goede komt.
Aan de hand van individuele interviews en focusgroepen, geanalyseerd via deductieve codering,
werden de ontwerpeisen en de bestaande kennis over het betreffende thema systematisch
geïnventariseerd. Het onderzoek resulteerde in de ontwikkeling van het verhaal “Iedereen denkt
anders: verhalen uit de klas van juf Uil”, een prentenboek voor de eerste graad. In dit verhaal staat
een klas vol unieke dieren centraal, elk met hun eigen manier van zijn, denken en voelen. Het verhaal
introduceert op een laagdrempelige en toegankelijke manier verschillende vormen van
neurodiversiteit aan jonge kinderen. Elk hoofdstuk wordt gevolgd door een klasgesprek, waarbij
leerlingen worden uitgenodigd om zich in te leven, erkenning te geven aan verschillen en samen te
reflecteren over inclusie en betrokkenheid.
Wil je meer weten? Lees dan onderstaand artikel van Stien over de klas van juf Uil.
Collega Eleonora werd geïnterviewd door Scivil
Onze collega Eleonora Tilkin-Franssens vertegenwoordigt de autismegemeenschap in verschillende onderzoeksprojecten en heeft, na haar ervaring als leerkracht, de overstap gemaakt naar de onderzoekswereld. Hier richt ze zich op het co-creatief aanpakken van de uitdagingen bij het inclusief rekruteren en omgaan met neurodivergente participanten. Haar onderzoek en adviezen zijn echter zo universeel en concreet dat ze toepasbaar zijn op elk wetenschappelijk project. Een grote meerwaarde binnen de opleiding, maar er is duidelijk ook breder interesse. Eleonora werd recent hierover geïnterviewd door Scivil (Citizen Science Vlaanderen). We delen met trots ook de link naar dit boeiende interview.
Geluiden uit SRW

Wij zijn benieuwd naar jouw pedagogische (super)kracht(en)
Als opleiding zijn we benieuwd naar wat jij, jeugdprofessional in het werkveld, beschouwt als jouw pedagogische (super)kracht(en). Wat maakt jou sterk in je werk? Welke kwaliteiten, (persoons)eigenschappen, vaardigheden of inzichten maken voor jou het verschil in de praktijk?
We nodigen je uit om jouw ervaring met pedagogische kracht te delen: in woorden, in beelden, in metaforen of ... een combinatie daarvan. Alles is welkom!
Enkele vragen ter inspiratie:
- Welk moment beleefde je als krachtig? Wat deed je toen (of deed je toen net niet)?
- Naar welke collega, dus andere pedagogische kracht, kijk jij erg op? Wat maakt dat je naar deze collega op kijkt? Wat heb je van deze collega geleerd?
Woorden, beelden, metaforen of…een combinatie daarvan, meer dan welkom op Eva.Brattinga@ucll.be. Ga je hierover liever in gesprek, dan plannen we via mail samen een momentje in!
Reactie: tegen 15/9 zou leuk zijn. Verder sprokkelen tijdens bezoekjes tijdens de stages BPIII
Ons netwerk

Verhuis de Wissel
De Leuvense vzw De Wissel, een vaste stageplaats en netwerkpartner van onze opleiding, verhuist met een deel van haar werking naar het voormalige kloostergebouw van het Heilig Hart Ziekenhuis. In deze nieuwe locatie is plaats voor vijf jonge gezinnen die er tijdelijk kunnen verblijven. Daarnaast biedt De Wissel er een veilige plek voor jongeren die nood hebben aan een gesprek. Ook zijn er zes studio’s voorzien voor kwetsbare jongvolwassenen die willen leren zelfstandig wonen. Deze uitbreiding versterkt hun begeleiding van jongeren in een warme, huiselijke omgeving.
Hieronder kan je de link vinden naar het artikel over de verhuis waarin je via het filmpje ook enkele beelden te zien krijgt.
Voorstelling: Was ik maar een muis – Niels Boutsen (Stoomboot)
📅 Donderdag 9 oktober 2025 – 20.00u
📍 Stadsschouwburg Leuven
Op 9 oktober gaat Was ik maar een muis in première, een muzikale en theatrale voorstelling van Niels Boutsen, waarin hij op een unieke manier de verhalen van jongeren uit de jeugdhulp tot leven brengt.
Gedurende twee jaar werkte hij samen met bewoonsters van De Rotonda, een centrum van De Wissel vzw in Leuven, waar hij samen met hen liedjes schreef over hun leven, hun ervaringen binnen de hulpverlening en hun dromen. De voorstelling is een krachtig voorbeeld van participatie: jongeren kregen een actieve rol in het creatieve proces en konden hun stem laten horen.
Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens noemt het “een belangrijk initiatief dat de verhalen van jongeren uit de jeugdzorg zichtbaar maakt voor een breed publiek.”
Na afloop volgt een gesprek met moderator Joris Hessels, ervaringsdeskundigen, hulpverleners en het publiek. Er is ruimte voor vragen, ook vooraf anoniem via mail.
Meer info & tickets: https://www.30cc.be/nl/programma/item/was-ik-maar-een-muis-2025-2026
Bouworde kamp Sri Lanka
We deden vorig jaar al een poging, toen waren er niet genoeg geïnteresseerden, maar dit jaar gaan er min. 5 jongeren met Bouworde vzw op reis naar onze partner CAL (Child Action Lanka) in Sri Lanka om te bouwen. Tijdens de voorbereidende bijeenkomst op 29/6 bleek dat er van de vijf vrijwilligers twee SRW-alumni waren. Ze hadden de mogelijkheid om bij CAL op stage te gaan aan zich voorbij laten gaan. Het project bleef hen wel prikkelen.
Ze gaan er mee bouwen aan een belevingsboerderij op het platteland in Ududumbura (nabij Kandy). Het wordt een plaats waar de kinderen, jongeren en gezinnen kunnen kamperen, om even uit de stad weg te zijn, om te proeven van het landelijk leven. Een time-out project voor CAL-jongeren met ruimte voor cursussen rond zelf-kennis/waarde, groepsdynamica, leiderschap. Verschillende ateliers waar ze iets kunnen uit leren vb. fiets herstellen, eco-vriendelijk bouwen, houtbewerking, naaien, upcycling…
In de toekomst, als er nog meer gebouwd is, plannen we ook inkomsten genererende activiteiten zoals een landelijke belevingscamping voor toeristen, teambuildings,... We houden jullie op de hoogte.
Wil je meer weten of ook deelnemen? Neem een kijkje op deze website: Vrijwilligersreis | Bouworde vzw - Vrijwilligersreizen voor jongeren
Alumni

Uitzwaaimoment 3e jaars
Van student naar alumnus. We namen op 13 juni feestelijk afscheid van onze derdejaarsstudenten met een lied en gezellig samenzijn. Ze zijn klaar voor hun nieuw avontuur als alumni van onze opleiding. We zien hen na de vakantie nog terug voor een officiële afsluiter tijdens de proclamatie.
Hieronder kan je enkele sfeerbeelden vinden.
SRWers als volwaardige medewerkers in CLB's
Vanaf 1 september 2025 is het diploma van SRW ook opgenomen in de lijst als bekwaamheidsbewijs voor de functie Psychopedagogisch werker binnen de CLB's in Vlaanderen. Dat wil concreet zeggen dat alle alumni van SRW vanaf nu als volwaardige medewerkers aan de slag kunnen bij een CLB én dat we de CLB-sector dus ook als nieuwe stagepartner binnenhalen! Voor al wie daar wil solliciteren en nog op weerstand botst, hierbij het document om het zwart op wit aan te tonen.
Alumni gespot?
Ben je zelf alumni en wil je ook je ervaring delen met studenten of heb je interessante bijdrage voor deze nieuwsbrief, aarzel dan niet om ons te contacteren.